Allergie

 



Webwinkel Kralenzooi is al jaren de GROOTSTE leverancier van sieraadonderdelen voor de hobbymarkt.
Webwinkel Kralenzooi is de hoofd-sponsor van informatie-website "HoeMaaktUHet".

 

 Naar hoofdstuk Informatie



TITELPAGINA van: Allergie

 

Onderwerp:  Huidproblemen, die kunnen optreden bij het dragen van metalen sieraden.
Oorzaak:  De huid die na langdurig contact met warm en/of vochtig metaal geprikkeld raakt. Vooral metalen als lood, nikkel en chroom zijn bekend als boosdoeners. Een persoon kan jarenlang zonder huidproblemen met deze metalen omgaan en zonder bekende aanleiding, opeens last krijgen. En vanaf dat moment jarenlang allergisch blijven.
Verschijnselen:  Rood worden van de huid, ter plaatse opzwellen, jeuk, schilferen. Dit zijn verschijningsvormen van eczeem.
Verloop allergie:  Als er eenmaal een overgevoeligheid voor BEPAALDE metalen is ontstaan, dan gaat dat meestal niet meer vanzelf over. Er moeten dan maatregelen worden genomen :

Maatregel 1:  De huid vet houden met zalf of creme, die de huisarts voorschrijft. Niet echt practisch en alleen aan te raden bij forse huidproblemen. 

Maatregel 2:  Geen sieraden meer dragen... 

Maatregel 3:  Bij een medisch geschoolde huidspecialist om een anti-allergische of eczeembehandeling vragen.

Maatregel 4:  Je sieraden zelf behandelen door een afsluitend laagje over het blanke metaal aan te brengen. Je hebt hierbij de keuze tussen blanke nagellak, een spuitbus met haarlak, blanke vernis (bootlak) of een duur smeerseltje van drogist of juwelier.
Blanke nagellak (met dun kwastje onder de dop) is de beste in dit rijtje, omdat het sneldrogend is en zonder knoeien is aan te brengen. Twee dunne laagjes zijn beter dan één dikke laag. Tussen de laagjes een droogtijd van een uur aanhouden.
Wél altijd het metaal van te voren goed ontvetten met wasbenzine, thinner, spiritus of medicinale alcohol. Hierbij niet morsen op de rest van je sieraad om verkleuren of dof worden te voorkomen. Het resultaat is een glanzende, kleurloze, onopvallende, blijvende, stevige laag op je sieraad, precies aangebracht op de plekjes waar langdurig contact met de huid mogelijk is.
Er bestaat ook heel dunne kleurloze, transparante, flexibele siliconenslang van 0,7 mm binnendiameter en 1,2 mm buitendiameter, die je als een hoesje over het dunne deel van oorbel of piercing kan schuiven.
Bij al deze producten is de werking hetzelfde; je brengt op het metaal een dun laagje kunststof aan zodat er geen contact meer is tussen het metaal en de huid.
Samengevat zie je dat je het probleem van allegie bij metalen sieraden makkelijk en goedkoop zelf kunt bestrijden.

Toelichting 1: Het gaat om CONTACT tussen metaal en de huid (of slijmvlies). Als je bijvoorbeeld overgevoelig bent voor koper en het koperen voorwerp is verzilverd, dan zit het hele voorwerp dus in een dun laagje zilver verpakt. Er bestaat dan alleen contact tussen de huid en het zilver en je zal van het koper geen last meer hebben. Het laagje zilver moet dan wel voldoende dik zijn en onbeschadigd.
Alle materialen, die bij webwinkel Kralenzooi te koop zijn, zijn lood- en nikkelvrij.
Metalen als goud (verguld) en zilver (verzilverd), maar ook glas, kunststof (siliconen) en natuurstenen (edelstenen) geven zelden problemen.

Toelichting 2: Oorbellen en andere piercings zijn een verhaal apart, omdat ze inwendig gedragen worden en daar contact maken met slijmvlies of kraakbeen. 
Behalve de bovenstaande maatregelen, is er ook nog het hoofdstuk hygiëne. Vooral bij een vers geprikt gaatje speelt dit probleem.
Bij het inbrengen bestaat de kans dat er bacteriën, virussen, schimmels of vuil mee naar binnen geduwd worden. Het resultaat is soms een ontsteking. 
De ene persoon is hiervoor veel vatbaarder dan de ander. Om problemen te voorkomen of te behandelen zijn de volgende maatregelen verstandig :

Maatregel 5:  De huid schoonmaken voordat je het sieraad inbrengt.

Maatregel 6:  Je handen wassen voordat je het sieraad vastpakt.

Maatregel 7:  Als je het sieraad draagt, het niet meer (laten) aanraken.

Maatregel 8:  Het sieraad met schone handen uitdoen en niet "ergens" neergooien, maar in een gesloten, schoon doosje, blikje of kistje opbergen.

 

 

 

Materialen kan je kopen bij: webwinkel Kralenzooi






Wil je hieronder een bericht schrijven, een vraag stellen of reageren?

Bericht

 

© Hoe Maakt U Het. 2024