Algemene informatie

 Webwinkel Kralenzooi is al jaren de GROOTSTE leverancier van sieraadonderdelen voor de hobbymarkt.
Webwinkel Kralenzooi is de hoofd-sponsor van informatie-website "HoeMaaktUHet".

 

Terug naar Rocailles

 

 

Rocailles

Ze worden ook wel seedbeads genoemd. De rocailles zijn onderverdeeld in verschillende maten.
De maten 12/0, 11/0, 10/0 enz betekenen de buitendiameter van de kraal. Hoe lager het nummer, hoe groter de kraal. Het nummer betekent het aantal kraaltjes, dat NAAST elkaar liggend, in een inch past. Een inch is 25,4 mm. Er passen dus 12 kraaltjes van de maat 12/0 in een inch. In dit voorbeeld is de diameter van dit kraaltje dan 2,1 mm.
Let op: de kraaltjes worden niet
aan elkaar geregen gemeten, maar plat naast elkaar op tafel liggend, met de gaatjes naar boven gericht.

Rocailles van het merk Miyuki, Matsuno of TOHO komen uit Japan. Deze rocailles zijn heel mooi regelmatig van vorm, zijn perfect afgewerkt (dus geen scherpe kantjes) en zij hebben een echt constante kleur. Verder hebben ze meestal een groter gat dan Chinese kraaltjes. Je kunt dus meerdere keren makkelijker door je rocaille rijgen.
Het merk TOHO beschouwen wij als absolute topkwaliteit op rocaille-gebied.
Het Tsjechische merk Preciosa Ornela (Jablonex) levert prima rocailles tegen aantrekkelijke prijzen. Als enige Europese rocaillefabrikant weet zij behoorlijk stand te houden in het Japanse en Chinese geweld.

De Chinese rocailles zijn doorgaans minder gelijkmatig van vorm. Maar daardoor juist leuk om ze in een sieraad te verwerken, als ze niet zo goed op en naast elkaar hoeven te passen.

De Tsjechische rocailles zijn wat duurder dan de Chinese, maar wel goedkoper dan de Japanse.
De Tsjechische rocailles vallen vaak op door hun mooie vorm en ze zijn vaak van een bijzondere glassoort gemaakt.

Al die merken rocailles hebben helaas geen standaard afmetingen van het rijggat. De diameter van de opening meet je als volgt op. Probeer welke naald, speld of stukje metaaldraad nog nét door het rijggat van een stuk of tien rocailles past. Vervolgens meet je daarvan de dikte met een schuifmaat en je weet behoorlijk nauwkeurig de diameter van het rijggat. Je zal zien dat bij de verschillende merken en soorten die diameters uiteenlopen van 0,5 tot wel 0,9 mm.

Een rocaille kan veel verschillende vormen hebben.

Rocailles worden steeds vaker onder een soortnaam in de markt gezet.

 Wil je hieronder een bericht schrijven, een vraag stellen of reageren?

Bericht

 

© Hoe Maakt U Het. 2019