Schelpsoorten

 

Home



Patronen



Meer Informatie



Wedstrijden



Gastenboek



Contact



 



Webwinkel Kralenzooi is al jaren de GROOTSTE leverancier van sieraadonderdelen voor de hobbymarkt.
Webwinkel Kralenzooi is de hoofd-sponsor van informatie-website "HoeMaaktUHet".

 

Ga terug naar parel en schelp informatie.

 

Paua parelmoer

Parelmoer is de naam van de iriserende kleurlaag aan de binnenkant van oester- en mosselschelpen. We noemen een kleurlaag iriserend als hij "wegzwemmende" kleurtjes vertoond, zoals we bijvoorbeeld allemaal kennen van olie die op water drijft. Het effect ontstaat doordat licht uiteenvalt in zijn verschillende basis-kleuren, die in verschillende richtingen worden gereflecteerd.

Wanneer een prikkelende stof (bijvoorbeeld scherp zand) de schelp binnendringt, beschermt de schelp zich door zijn binnenkant te bedekken met de stof Nacre. Deze stof vormt ook de parels en wordt daarom de “moeder van de parel” genoemd. Zo komt parelmoer aan zijn naam.
De Abalone is een uitgebreide familie van (zoutwater-) oestersoorten, die bekend staan om hun prachtige kleuren van het Nacre tegen de binnenkant van hun schelpen.
De meest beroemde van de Abalone-familie is de Paua. Deze oesterschelp heeft vaak zeer levendige kleuren (in elkaar overvloeiend roze, lila, paars, groen, blauw). Om dit effect verder te benadrukken laat men de stukjes schelp zich soms volzuigen met blauwe verf en wordt de achterkant afgedekt met kleurloze vernis.
De Paua schelp wordt uitsluitend in de wateren rond Nieuw Zeeland gevonden.
Bij het gebruik van parelmoer dient u er op te letten dat u contact met alcohol, spiritus, parfum, terpentine, e.d. vermijdt. Deze stoffen tasten blijvend de kleur en glans aan.

Parelmoer (Mother of Pearl)

Parelmoer is de naam van de iriserende kleurlaag aan de binnenkant van oester- en mosselschelpen. Wanneer een prikkelende stof (bijvoorbeeld scherp zand) de schelp binnendringt, beschermt het dier zich door de binnenkant van zijn schelp te bedekken met de stof Nacre. Deze stof vormt ook de parels en wordt daarom de “moeder van de parel” genoemd. Zo komt parelmoer aan zijn naam.
Nacre bestaat uit laagjes calcium carbonaat en conchiolin. Deze afwisselende laagjes zorgen voor de iriserende, overvloeiende kleuren in de nerf van het Nacre. De afwisseling ontstaat door seizoensinvloeden van het voedsel van de mossel of de oester.
Door de schelp te zagen, te snijden, te boren, te frezen, te draaien en te polijsten, kunnen er knopen, kralen, cabochons, plaatjes, strookjes, handvatten of pijpjes van gemaakt worden, die allemaal aan één kant de iriserende kleurlaag hebben.
Bij het gebruik van parelmoer dien je er op te letten dat je contact met alcohol, spiritus, parfum, terpentine, e.d. vermijdt. Deze oplosmiddelen tasten blijvend de kleur en glans van het Nacre aan.
Over kleur gesproken; soms wordt parelmoer gebleekt om een helderder, witte kleur te verkrijgen.
De zoetwater parelmossel leeft in vele rivieren van Europa en Amerika.
Pareloesters daarentegen worden gevonden in tropische, zoute zeeën.

 



Wil je hieronder een bericht schrijven, een vraag stellen of reageren?

Bericht

 

© Hoe Maakt U Het. 2024