Produkten met een K

 

Home



Patronen



Meer Informatie



Wedstrijden



Gastenboek



Contact



 



Webwinkel Kralenzooi is al jaren de GROOTSTE leverancier van sieraadonderdelen voor de hobbymarkt.
Webwinkel Kralenzooi is de hoofd-sponsor van informatie-website "HoeMaaktUHet".

 

 

Terug naar "Woordenboek".

 

 

 

Woordenboek K

 
 

     
       

 

 

Kalotjes

Die klinken u misschien bekent in de oren. In het zuiden van ons land zijn dat mutsjes. Nou zo zouden we deze onderdeeltjes ook wel kunnen noemen. Bij het maken van een collier worden ze over het knijpkraaltje geplaatst, zodat dit afgedekt wordt en er aan het begin en eind van het collier een mooi rond bolletje te zien is. Een mutsje voor een knijpkraaltje dus.

kalotje





Lees hier hoe je een kalotje aanzet.

 

 

Kamagong

Kamagong is een hardhout uit de Philipijnen en Indonesie en is familie van Ebbenhout. De Kamagongboom wordt ook wel Mabolo genoemd en is een dadelpruimenboom. Het is heel fijn van structuur en is water afstotend. Het hout is ebbenhout en heel hard en prachtig van structuur. Door deze fijne structuur kunnen er prachtige kralen of andere gebruiksvoorwerpen van gesneden worden.

 

Kettelstiften

Deze zijn eigenlijk familie van de nietstift. Aan de kettelstift zit een oogje, ze zijn geschikt om te gebruiken bij het kettelen van colliers, oorbellen, armbanden enz.

 

Kevlar

 

Kevlar is het sterkste synthetische draad wat er op de wereld bestaat. Het heeft minder dan 1%rek en is daarom ideaal voor creative doeleinden.
Het draad is ideaal voor het werken met rocailles, staafkraaltjes en kraaltjes met hele kleine gaatjes.

 

Knijpkralen

Deze worden gebruikt voor de afwerking van b.v. een collier, maar ze zijn ook heel geschikt voor aanhechting van het nylondraad wat u gebruikt bij het maken van een broche. Bij zwevende kettingen worden ze naast de kralen gebruikt, om de kralen op hun plaats te houden. De knijpkraal heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij platgeknepen kan worden op een draad.

 

Knijpkralenkapje

Een knijpkralenkapje wordt gebruikt als afwerking bij de knijpkraaltjes.
het kapje plaats je over het platgeknepen knijpkraaltje en knijpt hem voorzichtig dicht.
Dit geeft een mooie afwerking.

 

Knijpkralentang

Instructie voor het gebruik van deze tang.

*Bepaal van te voren op welk plekje van de rijgdraad je een knijpkraal wilt vastklemmen. Afhankelijk van je sieraad kunnen dat ook twee of meer rijgdraden zijn, die door hetzelfde knijpkraaltje lopen.

*Voor de tang met TWEE holletjes: Plaats het knijpkraaltje in de bek in het holletje, dat het dichtst bij de handvatten zit. Dit wordt de deuk-bewerking.

*Voor de tang met DRIE holletjes (dat is de tang waar "EuroCrimper" op het handvat staat): Plaats het knijpkraaltje in de bek in één van de twee holletjes, die het dichtst bij de handvatten zitten. Kies het grootste van die twee holletjes voor knijpkralen tot 3,5 mm diameter. Kies het kleinste van die twee holletjes voor knijpkralen tot 2,5 mm diameter. Het kleinste holletje zit overigens in het midden. Dit wordt de deuk-bewerking.

*Druk de tang langzaam in, steeds een beetje verder, totdat het knijpkraaltje vast zit en de draad (of draden) niet meer bewegen. Als je te krachtig knijpt, kan je draad breken. Het knijpkraaltje heeft nu een flinke deuk gekregen en ziet eruit alsof hij wil dubbelklappen.

*Plaats nu het knijpkraaltje een kwart slag (90°) gedraaid in de bek in het holletje dat het verst verwijderd is van de handvatten. Dit wordt de dubbelvouw / afrond bewerking.

*Druk de tang nu even stevig in. Deze handeling maakt het knijpkraaltje rond en creëert een optimale bevestiging.

Kniptang

Ook wel knijptang genoemd. Met deze tang kunt u metaaldraad door knippen. Soms hebben de rondbektangetjes of de platbektangetjes een apart knipgedeelte aan de zijkant.

 

Koordeindjes

Koordeindjes worden gebruikt bij de afwerking van een koord, waskoord, rubberkoord enz.
Bevestig de koordeindjes met b.v de beadfix-lijm.

 

 

Koordklemmen

Deze worden gebruikt bij het maken van koordcolliers als versiering. De koorden worden door middel van deze klemmen aan elkaar gezet.

 

Kralenkapjes/kroontjes

Dit zijn kleine kapjes die mooi over een kraal passen. Het is een mooie afwerking van een kraal met een lelijk gat of gewoon als versiering.

 

Kralenmatje

Dit matje is ideaal om je werkje op neer te leggen en je kraaltjes. Zo rollen je kraaltjes niet weg en kun je ze makkelijker aan je naald "prikken".

 

Kralennaalden

Deze naalden zijn over het algemeen zeer dun. Zij moeten immers door het rijggat van allerlei kralen passen en soms moeten zij zelfs meerdere keren door het zelfde rijggat gestoken kunnen worden. Het oog mag daarom niet breder (dikker) zijn dan de naald zelf. Om het toch nog mogelijk te maken dat je een rijgdraad door dit oog kan steken, is het oog langwerpig van vorm.

Kralennaalden worden vaak als (extra) lange naald gemaakt; dat maakt het makkelijk om er een heleboel kraaltjes achter elkaar mee op te pikken en daarna pas de kraaltjes op de rijgdraad te schuiven. Als een (lange) naald alleen maar voor het aanrijgen wordt gebruikt, hoeft er geen scherpe punt aan te zitten.
Een lange naald is ideaal om veel rijgwerk mee te doen. Maar ook ideaal om tijdens het rijgen goed zicht te houden op het gewenste patroon van je kralen, die zich op de naald bevinden. Eventueel kunnen de kralen ook weer makkelijk van de naald af worden geschoven. Dat laatste is veel moeilijker als ze al op de rijgdraad zitten.

Als je daarentegen een naald wilt gebruiken om kraaltjes in borduurwerk mee te nemen of kraaltjes op textiel vast te naaien, dan heb je juist een scherpe, korte (kralen-)naald nodig.
De korte, scherpe (kralen-)naalden moeten over het algemeen behoorlijk buigzaam zijn om het mogelijk te maken dat je er sieraden mee kunt afwerken; bijvoorbeeld vlak bij een slotje de draad meerdere keren wegsteken door het bestaande werk. Kies dan een dunne of extra dunne (kralen-)naald.

Om een veerkrachtige, sterke en en toch buigzame kralennaald te maken, wordt deze altijd van staal gemaakt. Om het staal te beschermen en om de naald zeer glad te maken, wordt hij vrijwel altijd vernikkeld.
De fabricage van naalden was rond 1850 een ambachtelijk proces, dat alleen door de meest ervaren fijn-metaalbewerkers kon worden volbracht. Traditioneel was Engeland (en later ook India) de bakermat van waaruit naalden over de hele wereld verscheept werden. Momenteel zijn de meest bekende en beroemde naaldenfabrieken nog steeds in Engeland en India gevestigd.
Het fabricageproces is inmiddels voor een belangrijk deel geautomatiseerd, maar de afwerking van het oog en de controle zijn taken, die nog steeds met de hand (en het oog) worden verricht.

De kwaliteit van een naald wordt voor een belangrijk deel door de afwerking van het oog bepaald. Als het oog stevig is (er wordt immers hard aan getrokken...) en aan de binnenkant vrijwel zonder hapers of scherpe randjes, spreken we van een naald van hoge kwaliteit.
Het gebruikte staal, de zuiverheid en de dikte van de nikkellaag, de grootte van het oog en de afwerking (scherpte) van de punt zijn de overige factoren, die de kwaliteit bepalen.
Je begrijpt nu dat het voor de gemiddelde consument echt moeilijk is om te beoordelen of een naald van hoge kwaliteit is of niet.

Hieronder staat de dikte-tabel, welke door de meeste naaldenfabrieken wordt gehanteerd.
Een vuistregel is dat je een rijgdraad mag gebruiken, die hoogstens de halve dikte heeft van de naald. Bijvoorbeeld, als je rijgdraad wilt gebruiken met een dikte van 0,23 mm, dan moet je een naald van 0,46 mm (maat 10) of dikker hebben.
Als je een niet te dikke rijgdraad gebruikt, is het handig om bij de dunste naalden een draaddoorhaler te gebruiken. Zeker als het om een gevlochten, pluizende rijgdraad gaat. Bij gebruik van een draaddoorhaler is het belangrijk dat je rijgdraad niet te dik is, anders trek je de draaddoorhaler makkelijk stuk.

Maat 1 1,16 mm diameter
Maat 2 1,02 mm diameter
Maat 3 0,94 mm diameter
Maat 4 0,86 mm diameter
Maat 5 0,76 mm diameter
Maat 6 0,69 mm diameter
Maat 7 0,65 mm diameter
Maat 8 0,61 mm diameter
Maat 9 0,53 mm diameter (Wordt, lekker onhandig, soms maat 28 genoemd)
Maat 10 0,46 mm diameter
Maat 11 0,41 mm diameter
Maat 12 0,37 mm diameter
Maat 13 0,32 mm diameter
Maat 14 0,28 mm diameter
Maat 15 0,24 mm diameter

Let op: hoe groter de maat, hoe dunner de naald.

 

Kralenopruimer

Een kralenopruimer kan je gebruiken om het gat in je kraal te vergroten of glad te maken. Laat de kraal heen en weer op de vijl glijden, terwijl je hem draait. Het is ook een prima stukje gereedschap om eventuele scherpe randjes rond het gat van kralen te verwijderen. 

 

Kumihimo techniek

Je kunt met deze soepele, dikke, rubberen mal bijzonder decoratief koord of draad vlechten.
De te vlechten draden worden op de rubberplaat steeds van positie verlegd, waardoor een vlechtwerk ontstaat met een bepaald patroon. Je wordt hierbij geholpen doordat er nummers en letters staan bij elk gleufje, waarin je je draad kan leggen.
De vlechttechniek kan met diverse materialen uitgevoerd worden. Neem bijvoorbeeld leren of suède veters, lint, breiwol, henneptouw, garen, koordjes of dun metaaldraad. Deze materialen zijn ook gecombineerd toe te passen.
Tijdens het vlechten kan je kralen of kleine ornamenten aanrijgen, zodat deze zeer origineel in het vlechtwerk worden opgenomen. Zo maak je in één keer een opvallend en altijd bijzonder sieraad.
De Kumihimo techniek is afgeleid van een oude Japanse vlechttechniek. 
Dit stuk gereedschap is zowel in ronde, als in vierkante uitvoering te koop. Elk geeft zijn eigen mogelijkheid om iets moois te maken.

 

 

 

 

 

Woordenboek

A

B

C

D

E

F


G


H

I

J


K


L

M


N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

Z

Slotje


Wil je hieronder een bericht schrijven, een vraag stellen of reageren?

Bericht

 

© Hoe Maakt U Het. 2024